Strona 431
Tom III
W dni prania bielizny praczki otrzymają jeszcze podwieczorek Przełożona ma prawo regulować [bardziej szczegółowo] posiłki naj – mniejszych dzieci, i to tak, by dodać coś z odpowiedniego dla nich jedzenia na podwieczorek.
Powstrzymają się na cześć Matki Bożej Karmelitańskiej w każdą środę od pokarmów mięsnych.
W soboty na cześć Najśw. Dziewicy nie będzie wina, ale za to na niedzielny obiad poda się dodatkową potrawę.
Na Nowy Rok, na Wielkanoc, w Zielone Świątki, w Wigilię Bożego Narodzenia i w samo Boże Narodzenie podawać się będzie obfitszy posiłek.
W przypadku gdy pobożni dobroczyńcy ofiarują artykuły spożywcze, jeżeli można je przechować w spiżarni, służyć będą bieżącym potrzebom wspólnoty; te zaś, które aby nie ulec zepsuciu, muszą być zużyte w ciągu dnia, jeżeli nadeszły przed przygotowaniem obiadu, posłużą do niego; jeżeli nie, należy je zachować na wieczerzę. Co do większej czy mniejszej ilości i co do częstotliwości [spożywania ofiarowanych pokarmów] wprowadzenie właściwego umiaru należy do przełożonej, by z jednej strony używać darów zgodnie z intencją dobroczyńców i dla umilenia życia wspólnocie, z drugiej jednak nie na jej szkodę, co miałoby miejsce wtedy, gdyby nadmiarem jedzenia sprzyjało się nieumiarkowaniu.
[290b] Zestaw dziennego pożywienia
1. Chleba na osobę od funta i trzech uncji do funta i czterech uncji[743].
2. Gotowanej potrawy z mąki, ryżu, orkiszu, polenty od dwóch pół do trzech uncji.
3. Porcje grysiku od półtorej do dwu uncji.
4. Porcje jarzyn od trzech i pół do czterech uncji.
5. Wołowiny od czterech do czterech i pół uncji.
6. Jagnięcia — pięć uncji.
7. Suszonego dorsza[744] od dwóch i pół do trzech uncji.
8. Ryby od czterech do czterech i pół uncji.
9. Wina na sześć osób — jedna karafka[745].
W dni świąteczne podaje się prócz mięsa gotowanego jeszcze dodatkowe danie na obiad. Rankiem do śniadania daje się jeszcze jakiś niewielki dodatek. Na wieczerzę — jedno danie z warzyw, owoców czy sera[746].
[291] Rozdział dwudziesty trzeci. — Porządek dnia i codzienne ćwiczenia duchowne; szkoła i ręczne prace[747].
[743] Funt dawnej wagi wynosił 333 gramy; uncja, czyli 1/12 cześć funta — ok. 28 gramów.
[744] Jest to znane i lubiane dotąd bacald, sporządzane z filetów dorsza.
[745] Boccale — dzban, karafka, objętości około jednego litra.
[746] Teksty wzięte z OOCC VI 521—523.
[747] Teksty z OOCC VI 548—556.